Waarom je maar beter in Nederland kunt blijven

 In Blog

Als ik een biertje zou krijgen voor iedere keer dat iemand me toevertrouwde ‘zóóó jaloers’ te zijn op m’n nomadische leven, dan was ik nu ladderzat. Heel egostrelend is het natuurlijk, om te horen dat je leven jaloersmakend is. God oh god, wat voel ik me toch speciaal, als iemand dat zegt. Gênant, maar ik biecht het gewoon even op.

Tegelijkertijd is het altijd ongemakkelijk, als een gesprekspartner me met een glazige blik toefluistert dat hij of zij ook ‘zóóó graag zo’n leven zou willen leiden’. Ik weet nooit goed wat ik terug moet zeggen. Want ja, het is potjandorie ook fantastisch, als je iedere paar maanden kunt verkassen naar een ander tropisch land en ondertussen wel gewoon door kunt werken.

Maar waarom doet niet IEDEREEN het dan?

Logisch: niet iedereen heeft het geluk om in déze tijd, in het juiste land (met het juiste paspoort) geboren te zijn en dan ook nog eens de skills te hebben waarmee je online geld kunt verdienen. Tel daarbij beperkingen op zoals hypotheken, kinderen, zieke ouders, je rauwe haring verslaving, de vaste pilsavonden met je beste vrienden. Allemaal handenbindertjes. En als je uit Nederland komt, zijn er nog veel méér redenen om gewoon lekker thuis te blijven.

Ik zet ze hier even op een rij, zodat ik de volgende keer als iemand opbiecht stikjaloers te zijn, gewoon kan doorverwijzen naar dit stukkie.

5 redenen om gewoon lekker in Nederland te blijven:

 

1.      Nederland is fantastisch

Ja, natuurlijk hebben we de Zwarte Pietendiscussie, zit Henk Krol in de Tweede Kamer en moet Utopia stoppen, dus je hoort mij niet zeggen dat Nederland een paradijs is. Maar eigenlijk is Nederland best wel een paradijs. Iedereen die ooit een paar maanden heeft gebackpackt in Azië, Zuid-Amerika of Afrika herkent dit vast: je bent door vrienden of familie opgehaald van Schiphol en rijdt over de A1 weer richting huis. Onderweg vergaap je je aan die prachtige snelwegen! En hoe georganiseerd en logisch alles is ingericht. Na een paar maanden chaotische en soms bijna letterlijk verstikkende steden als Kampala, Medellín of Saigon, is Nederland een wonderschoon ontworpen en uitgevoerd landje. Niets is er zomaar. Over iedere drempel en groenstrook is nagedacht. Noem het zielloos of verstikkend. Ik noemt het vooral rolstoelvriendelijk en leefbaar.

2.      Nederland is fantastisch: deel 2

Ik was nog niet klaar met hoe fantastisch Nederland is. Nog zo’n dingetje: toen we ons begin dit jaar moesten melden bij een Amsterdams stadsdeelkantoor, viel ons oog op een grote banner met de tekst: ‘Zit u krap bij kas en kunt u het eten voor uw huisdier niet meer betalen? Meld het bij ons en we kijken of we wat voor u kunnen doen’. Er is dus een speciaal potje geld voor minderbedeelde Amsterdammers met een huisdier. Ik vind dat prachtig! Voor mij toont dit aan dat Nederland een menselijk land is, waar wordt gezorgd voor degenen die niet goed mee kunnen komen. Natuurlijk is er de afgelopen jaren keihard bezuinigd op de verzorgingsstaat. En ik wil niet zeggen dat het leven in Nederland voor iedereen gemakkelijk is. Maar als ik me bedenk dat ik ernstig ziek zou kunnen worden of een hulpbehoevend kind zou kunnen krijgen, dan ben ik toch blij dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan (en niet in Oeganda of Nicaragua).

3.      Shit is onduidelijk en regelen kost tijd

Ok, nu gaat het moralistische geheven vingertje weer even naar beneden. Iets heel anders: heerlijk vind ik het, om steeds weer aan te komen op een nieuwe tijdelijke woonplaats. Al mijn zintuigen draaien dan overuren. Het ruikt er anders, het klinkt er anders en ik kijk mijn ogen uit. Leven op de automatische piloot is er niet bij. En dát is juist ook iets wat, denk ik, veel mensen ervan weerhoudt om permanent op reis te gaan. Want het betekent ook dat heel simpele dingen soms ontzettend ingewikkeld kunnen zijn. Zo kan het regelen van een simkaart, of (echt waar!) het kopen van een scheermesje, een project worden waar je weken mee bezig bent. Je weet niet waar je moet zijn, processen zijn onduidelijk en je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Bovendien het is in een nieuw land soms best lastig om te schatten wie je kunt vertrouwen, vooral als het gaat om flinke sommen geld. Bijvoorbeeld bij de huur van een huis. Die business (appartementen verhuren aan buitenlanders) is natuurlijk ontzettend interessant voor gehaaide types die een woordje Engels spreken. Bij het vinden van een woning is het dan ook altijd lastig navigeren tussen een gezond wantrouwen en een gezond vertrouwen in de medemens.

4.      Nederland is niet corrupt

Oh wacht, er was nog iets goeds aan Nederland. Stel je voor, je bent je OV-chipkaart vergeten tijdens een treinreis. Wat doe je dan? Nou, je vult een formuliertje in, stuurt het op, en vervolgens krijg je je geld terug. Gewoon, op je rekening gestort. En daar hoef je niet eens een NS-medewerker voor om te kopen! Dat kan zo omdat Nederland nauwelijks corrupt is en omdat onze systemen functioneren. Ondanks het harde werk van de VVD, staat Nederland nog altijd in de wereldwijde top 10 van minst corrupte landen (op plek nummer 8 om precies te zijn). Digitale nomadenhotspots zoals Thailand (101) Colombia en Indonesië (gedeelde 90e plaats) staan wat lager op die lijst. Die zijn dus een stuk corrupter. Als digitale nomade of backpacker heb je daar trouwens meestal nauwelijks mee te maken. Maar zodra je eens spreekt met een jonge, ambitieuze Thai of Colombiaan, dan kun je er niet omheen. Soms spat bij hen de frustratie er vanaf. Logisch, omdat ze zónder de juiste connecties vaak tien keer harder moeten werken om hun doelen te halen. Of die überhaupt nooit bereiken.

5.      Wie ben je zonder alles?

Ja, wie ben je zonder alles? Ok, vage vraag misschien. Maar wel relevant als je iedere paar maanden verkast naar een ander land. Want wie ben je nog, als je geen Amsterdammer meer bent? Wie ben je, als je niet meer 40 uur per week voor de baas werkt? Zonder je vrienden, je voetbalcluppie of je vaste rondje over de markt iedere zaterdag. Nou, sommige mensen zijn dan juist op hun opperbest. Echte vrijbuiters, die een hekel hebben aan routine en vaste kaders. Ik ben zo niet. Na mijn jaren in de gele greep van BNR en mijn rijk gevulde leven in Amsterdam, ben ik mezelf zo onderweg, zonder mijn vaste kaders, flink tegengekomen. En ik kan je zeggen: it wasn’t always a pretty sight. Ik ben nu 32, maar af en toe voel ik me weer alsof ik aan het begin van mijn leven sta. Alsof ik mezelf weer een beetje opnieuw moet uitvinden. Een heel verfrissend gevoel, maar soms ook een beetje verontrustend of zelfs beangstigend. En daar moet je dus maar net zin in hebben.

Dus wat ik maar wilde zeggen…

…zit je nu onder een systeemplafond en heb je net een tijdens de lunch de bokkesaaie verhalen van je collega’s aangehoord over hun nog saaiere kinderen? En is het buiten grijs en koud? Logisch dat je wegdroomt, van witte stranden, lokale markten en kokosnoten met rum erin. Maar trap er niet in! Trap niet in de Instagramfoto’s van die ontelbare digitale nomaden. Niemand zit de hele dag vanuit zijn infinity pool de online marketeer uit te hangen. Iedereen heeft weleens heimwee. En uiteindelijk, op de lange termijn, keren we bijna allemaal lekker weer terug naar ons koude kikkerlandje. Want daar is het heus zo slecht nog niet.

Recent Posts
Showing 6 comments
 • Nora
  Beantwoorden

  Ook zo mooi aan Nederland: de seizoenen! In de zomer kun je lekker in je korte broek op het terras hangen en zwemmen in natuurwater en ’s winters kun je soms zelfs schaatsen op datzelfde natuurwater.
  Een leven als digitale nomade klinkt mij ook fantastisch in de oren (best een beetje jaloers op je ja), maar dan wel met Nederland als ’thuisbasis’, een plek om altijd weer naartoe te kunnen.
  Mooi omschreven, ik snap je helemaal!

  • Renee
   Beantwoorden

   Ja, dat wilde ik er eigenlijk ook nog in verwerken! Niks is zo lekker als die eerste zonnestralen pakken op het terras, na een gure, grijze winter! Toch zou ik, voor nu, mijn leven niet anders willen. Maar alles heeft zo zijn mooie en mindere kanten 🙂 Thanks voor je reactie!

 • Jan
  Beantwoorden

  Toevallig heb ik maandag 4 dec op NPO 2 een documentaire , Beerput Nederland, bekeken. Als je die doc. bekijkt , kom je er achter dat nederland het afvalputje van europa, ja zelfs van de wereld was en dat onze regering in het verleden misschien wel corrupter was dan bv. Idi Amin. De (zee) honden lusten er geen brood van.

  groet Jan

  • Renee
   Beantwoorden

   Bedankt Jan. Dan blijf ik maar lekker in Vietnam 😉

 • Stijn
  Beantwoorden

  Ik lees nooit blogs, en ik laat al zeker geen comments na! Maar dit heb ik effe volledig gelezen. Zeer herkenbaar!!! Groetjes, stijn vanuit leon

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
eten vietnam